понеділок, 25 січня 2016 р.

ГУРТОЖИТОК З "НЕПОТРІБНИМИ" ДУШАМИ?



Справа Дніпропетровського Фантомаса? Або... кріпаки – на вихід!

 В день Соборності України дніпропетровці відчайдушно боролися з морозом та кріпосним правом. 


В день Соборності України, мешканці гуртожитку бувшого дніпропетровського авторемонтного заводу№2, що розташований на проспекті Богдана Хмельницького 1(колишній пр. Героїв Сталінграду) в буквальному смислі замерзали у власних квартирах та разом з усією будівлею були скуті нічною темрявою.

Жителі гуртожитку бувшого дніпропетровського авторемонтного заводу№2, все ще не відчувають себе мешканцями проспекту названого на честь славетного гетьмана Богдана, - скоріше безневинними жертвами «Сталінградської битви». Та й зрозуміло чому – люди у власному будинку вже майже 20 років мов у ворожій окупації перебувають.

17 років тому, після банкрутства автозаводу, в будівлі спочатку відключили газ та теплу воду, остатні ж три роки прийшла нова біда - об’явилися чергові господарі гуртожитку, - приватне акціонерне товариство "КОНКОРД ФІНАНС" й почало впроваджувати власні жорсткі порядки. 


За словами мешканців будинку, представники зазначеної компанії, порадили громадянам віддати дублікати ключів від квартир та запропонували більшості жителів загалом полишити гуртожиток мотивуючи це тим, що наче б то люди «не мають права на проживання». І це при тому, що вони тут прописані, понад 20 років живуть, виховали: дітей, онуків!


Люди не погодилися лишати приміщення. Та й куди їм йти з дітьми та старими батьками - лишень вмирати на морозну вулицю? Одначе, з усього представникам «Конкорд Фінанс" проблеми пересічних українців «не болять», як і їх долі, що мов долі тих кріпаків у колишній Імперії… 


-«Представники акціонерного товариства роблять усе, аби виселити нас з гуртожитку. Тому й відключають від усіх можливих комунікацій будівлю, та ще й обіцяють поставити автоматичну прохідну, аби не пускати у власні квартири» - бідкаються мешканці.
Перший раз нові господарі відключили світло ще минулого року, влітку. Цього ж року, скорі на волевиявлення власники будівлі, - загалом вийшли за межі допустимого - вирішили застосувати відключення вже у люті морози й з 13, по 16 січня будинок позбавили світла. 

Отакі от методи впливу на людей, які можна порівняти здебільше з тортурами!


Представниками зазначеного акціонерного товариства, що за словами мешканців будинку, зазвичай приходять до них «у гості» з хлопцями, що озброєні автоматами та пістолетами, була встановлена решітка на елетро-щитову. Цим «рульові будинку» перекрили доступ змерзлим мешканням до електрики – аби ті самі не мали змоги її підключити. 



Просидівши кілька днів без тепла та світла на Старий новий рік, громадяни звернулися до міської влади та прокуратури. Було ухвалене рішення суду щодо винесенням заборони акціонерному товариству відключення будинку від світла. Та це не подіяло. Кілька днів світло побуло та вже 22 січня кремезні хлопці під керівництвом упорядника будинку знову вдерлися у приміщення та виключили електрику, а решітку на щитку «заварили».

Пояснити законно цю нелюдську поведінку представників "Конкорд Фінанс" не можливо -за судовим рішенням - компанії-власнику суворо заборонено відключати світло у будівлі. Але "рейдери", -як називають співробітників «Конкорд» мешканці будинку - лишень глузують з того документу та боротьби людей за свої права – вказують жителям гуртожитку на "двері".

Та все ж, останнє залякування не подіяло  – протримавшись 22 січня з ранку до вечора без світла, люди з малими дітьми на руках врешті вийшли на вулицю та, аби їх благання про допомогу були почуті чиновниками й правоохоронцями, владою всієї України, - перекрили рух машин на вулиці, що йде поруч їх будівлі від проспекту Героїв Сталінграду.

Змусила громаду йти на кардинальні дії й зневага, якої вона знову отримали в цей день від представника компанії-власника.

Справа в тому, що 22 січня о 18.00 в фойє гуртожитку мала відбутися зустріч мешканців будинку та юриста партії «Батьківщина» Сергія Лісічкіна з представником "Конкорд Фінанс". Люди запросили Сергія Лісічкіна аби він допоміг розібратися у ситуації.
Однак розмова так і не відбулася - з незрозумілих причин представник фірми прийшов на годину раніше зустрічі й за п’ять хвилин полишив місце, сказавши громадянам лишень, що радитися у фойє гуртожитку йому не подобається, бо: «тут -холодно й темно!» Й знову зухвало попередив жителів будинку:« Щось вдіяти проти нас не вийде – влади в місті все одно нема, тож що схочело – те й зробимо!»

Отакої! Мов тими кріпаками відчули у цю хвилину себе мешканці «льодовикового гуртожитку».
 
 І це в Незалежній Україні, після Майдану Гідності, під час боротьби за Незалежність на Сході відбувається? 


В гуртожитку ж на сьогодні мешкає понад 30 родин, в яких виховується багато неповнолітніх дітей(починаючи від віку пів рочку), чимало живе у будинку й пенсіонерів, є учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, воїни-афганці. Чи ці люди – кріпаки? Ні! Й вони це одразу довели!

У нас теж діти мерзнуть!

Тож доведені до відчаю холодом громадяни ввечері 22 січня вийшли на проїзджу частину, з швидкоруч зробленими транспарантами, з закликами звернути увагу на свою біду.


Знайшли мешканці гуртожитку й кілька автомобільних коліс якими перекрили проїзд та згодом хотіли підпалити їх аби хоч якось зігрітися.

Довідавшись про ситуацію у допомогу до громадян приїхали журналісти та правозахисники, з’явилися згодом,мов з-під землі, й представники правопорядку та спочатку якось мляво стояли осторонь.



Журналісти намагалися розпитати правоохоронців про їх бачення ситуації.

Першим завернулися до одягнутого у штатське чоловіка, на якого люди вказали як "Начальника сектору патрульної поліції Бабушкінського відділення поліції", Івана Семенюка.

Та пан Семенюк зазначив, що він не має відношення до нової патрульної поліції, й нині не може коментувати ситуацію, згодом додав з гіркою усмішкою: «Та й що там коментувати - вже не один рік будинок та його мешканці у подібній ситуації». Також цей захисник правопорядку попередив, що якщо мешканці гуртожитку таки перекрить шлях автодороги - їм загрожує адміністративна та навіть кримінальна відповідальність. На цьому посадовець замовк та переключився у стан «споглядання».

Журналісти також звернулися до одного з офіцерів поліції у формі, що теж стояв обабіч дороги, відсторонено споглядаючи за тим, що відбувається.

Та Павло Смирнов, старший дільничний офіцер поліції, теж нічого конкретного не повідомив про ситуацію та напрямків дій правоохоронців.

«Вирішуємо питання відносно відключення будинку від світла, вже давно тут стоїмо.» -зазначив чоловік. Та пояснив, що й сам не має змоги знаходитись у гуртожитку – виявляється там вже давно орендує кімнату районний відділок поліції(раніше-міліції)й наразі поліціяни теж добряче заморозилися!

 І тут стає трохи сумно за наших правоохоронців. Це ж треба... навіть вони не в змозі протидіяти беззаконню у нашій країні та захопленню приміщення озброєними людьми!

Згодом поліцейські почали опитувати учасників акції перекриття вулиці – що стало причиною акції протесту, ретельно нотували це у протокол. Але хотілося почути від правоохоронців ще й слова співчуття до змерзлих громадян, побачити їх бажання допомогти людям. Та цього не було, як і гарячого чаю у термосі, якого так не вистачало малій мешканці будинку, сьомирічній Настусі Омельченко. 


Говорячи про власний дім дівчинка мудро мовила: « Він дуже гарний, я його люблю. Та сьогодні він замерз бо на нього напали монстри й відключили світло!»

Отак! Кажуть: словами дитини говорить Бог!


Тим часом мороз усе міцнів. Водії машин, зупинені людьми, сварилися з громадянами та все ж вимушені були об’їдати іншим шляхом, почувши від учасників акції гірке: «Не пропустимо! У нас –теж діти. Й вони – мерзнуть!»

 
Про ситуацію повідомили у ДСНС, й згодом рятувальники направили свою машину з пічкою-буржуйкою до будинку, аби мешканці хоч якось змогли по черзі обігрівалися. 


Приїхали вночі й керівники Бабушкінської районної державної адміністрації та предстанили міської ради, Обленерго, начальник РВД. Одначе, питання з підключенням будинку до електромережі й для цих посадовців не видалося простим. Виникли складності з підключенням бо система так зроблена, що для підключення гуртожитку до світла – потрібно спершу відключити сусідню котельню, що працює на одному кабелі з будинком(ця котельня будинок  не опалює вже 17 років).

Усю ніч, яка видалася морозною до 20 градусів, люди по черзі грілися у МНС –машині. 
Та виявляється, співробітники компанії-власника будинку у цей час теж не відпочивали.
 За словами мешканців, десь пів на третю ночі представник від "Конкорд"теж таємно приїздив.


Згадує голова ініціативної групи мешканців будинку Оксана Шевченко:

-«В пів третьої ночі управляючий будинку приїздив, він розрахувався грошима з охороною, що як виявляється увесь час знаходилася таємно у будівлі та споглядала за тим, що відбувалося  біля щитової та поряд. Ні з ким управляючий не спілкувався, швидко поїхав.

Мешканцям ж гуртожитку включили світло лише о 9 ранку. Якби не МНСки –замерзли б! Наразі світло в будинку ще є, але чи втримається воно надовго в місці, яке глибоко поглинуло середньовічне безправ’я та безвладдя?


Цікаво, що «Конкорд Фінанс» був зареєстрований за адресою Героїв Сталінграда 1 як акціонерне товариство, що займається «Неспеціалізованою оптовою торгівлею»,. ПИТАННЯ:яка торгівля та чим їм ведеться у гуртожитку?

От і директор підприємства, пан Сухін О. М -  особа , яку ніхто з мешканців будинку ніколи не бачив у обличчя, чи то бачив, але не знає який він.

«Приходили люди, що представлялися « Сухін», але кожен раз ці особи мали різні обличчя.» - розводять руками мешканці будинку.

Отакі от дивні справи, - немов у фільмі про Фантомаса.. От би ще інспектора Жуля знайти! А то зовсім сумно й гірко жити в подібному беззаконні!
 

Чим закінчиться далі ситуація з будинком – слідкуватимемо за подіями. Та мешканці гуртожитку обіцяють продовжувати боротися зі свавіллям власників та сподіваються на допомогу місцевої влади та уряду України й пана Президента. Безперечно, свавілля представників акціонерного товариства потребує уваги відповідних органів та справедливого покарання, бо подібне не має існувати у європейській Державі. Як мовиться – далі терпіти наругу не можна! Українці – не кріпаки!

  • Кометари


  • Голова ініціативної групи мешканців будинку, Оксана Шевченко

-Коли став власником «Конкорд Фінанс» його предстаники повідомили: «Нам Ви не потрібні! Потрібен лише гуртожиток! Та якщо вони придбали будівлю – повинні ж якісь умови для життя людей тут створити. Одначе, Ви бачите, які тут умови? 

От і, Ми просимо, аби власник давав квитанції по оплаті комунальних – та вони нам нічого не дають. 
Примушують, щоби спочатку підписали кабальний договір оренди. Але хочемо щоби у договір ввійшла квартплата, були обумовлені якісь послуги. Та власники настоюють на тому, аби ми віддали їм копії ключів від кімнат та окремо вносили плату за квадратний метр, а всі поточні ремонти: коридору, туалети, криші - робили за власний рахунок. 

 Представники «Конкорд» бажають, аби частина мешканців пішла геть, - це більшість наших жителів, працівники колишнього заводу. 


На сьогодні є право проживання у цьому будинку лише у 11 чоловік з 60. Та це отримали ті, що пізніше почали тут мешкати, бо будували дім й тимчасово жили у нас. Та згодом їх будинок  так і не звели й ці громадяни вимушені були лишилися у гуртожитку й за право тут проживати – судитися. Усі ж інші й так мали право жити у гуртожитку – бо вселилися сюди як працівники заводу, за рішенням профспілки. Я от з 93 року тут, чоловік – з 82 року. 
Тож спочатку таким як ми, адвокати казали, що не потрібна ніякий дозвіл на проживання, бо ми прописані тут. Зараз же нас бажають вигнати з власних квартир.


  • Родина Омельченко ,Руслан та Тетяна

-У нас дві доні, старша –Аня та молодша -Настуся, дівчатам по11 та 7 рочків. 10 років тут живемо. Не один раз бачили захоплення будинку, примусове відключення світла. Декілька раз зі зброєю люди вривалися. Ще в літку почалося все. 
Ми почули, що будуть відключати світло й почали чергувати у будинку. І от в один день заїхала озброєна компанія - у одно пістолет, в іншого –автомат. Ввірвалися, виломили щитову – виключили світло й ми сиділи деякий час у темряві. 
 
Та було то влітку, а тепер –зима. Як виживати коли й газу нема у будівлі? Спимо з дітьми разом, не роздягаючись.


Юрист Бабушкиньскої міської організації «Батьківщини» Сергій Лісічкин побував на місці події аби допомогти людям у захисті їх прав,  харектирізуючи ситуацію, він зазначив:

-Ніяких послуг господарі будівлі не поставляють жителям. Та за статусом житлового приміщення, власник, який придбав гуртожиток - повинен забезпечувати належні умови проживання людей. Але тут ми такого не спостерігаємо. Немає газу, світла, тепла. На даний момент існує рішення суду щоб власник, який придбав цю будівлю, відновив постачання електроенергії. Але він не приймає ніяких дій.

Ухвала суду ніким не виконується. Бачимо що сьогодні виставляються вимоги про виселення людей. Та немає ніякої можливості правової для власника виселяти людей без участі тої ж опікунської ради - адже діти в гуртожитку також проживають і у них виникають права певні на житлові приміщення. Сьогодні просто так людину виселити неможливо. Виключно через суд. 
"Батьківщина" й надалі допомогатиме громадянам та зхищатиме їх права!

ГУРТОЖИТОК ПРОДАЛИ З МЕШКАНЦЯМИ!
  • Довідавшись про проблему, на місце приїхав й правозахисник Василь Сухов, він з гіркотою зазначив:

«22 січня 2016, коли Україна відзначала День Соборності, у Дніпропетровську поновилися бойові дії між жителями міста, які відстоюють своє право на життя і свободу, з місцевими провокаторами, яким свято Соборності України -  привід влаштувати провокацію за зразком сепаратистів-терористів з ДНР / ЛНР. 
У цей день «Дніпробленерго», чи то перебуваючи під гіпнотичним впливом керівництва ПрАТ «Конкорд-Фінанс», чи то під магічним впливом шелестіння вічнозелених «інвестицій» в енергетику, чи то під впливом керівного інкогніто «адмінресурсу», абсолютно наплювавши на Закон, Конституцію, рішення суду, взяло і саме в День Соборності України відключило цілий гуртожиток по вул. Героїв Сталінграда, 1 від електроенергії, разом з дітьми, інвалідами, чорнобильцями, афганцями ... 

Причина усіх бід гуртожитку - проста й банальна, як і більшість проблем у нашій недорозвиненій країні: гуртожиток свого часу продали з державної власності у приватну з мешканцями, як з кріпаками! ПрАТ «Конкорд-Фінанс» вже не перший раз з надуманих причин незаконно позбавляє мешканців електроенергії. 

Так, в липні 2015 року тільки завдяки втручанню А. Крупського була відвернена диверсія комерсантів по порушення постачання гуртожитку електроенергії. У відповідь на чергову диверсію 13 січня 2016 вже Бабушкінський суд прийняв спеціальне рішення, яким зобов'язав Комерсантів підключити гуртожиток до електроенергії. І ось саме в День Соборності, як виклик державі, громаді, владі і жителям гуртожитку керівники ПрАТ «Конкорд-Фінанс», увійшовши до корупційний злочинну змову з керівництвом ПАТ «Дніпрообленерго», незаконно відключили рубильник подачі електроенергії в гуртожиток. 

І це майже в 20 градусний мороз, у самий розпал зими! Тільки наївний і недоумкуватий може подумати про збіг відключення з морозами і взимку. Насправді реально йдеться про злочин проти життя і здоров'я громадян, організований групою осіб за змовою в корупційний спосіб, що мають на меті: принизити, організувати тортури і знущання холодом і морозами громадян та їх дітей, пенсіонерів та людей, які мають особливі заслуги перед державою з метою особистого незаконного збагачення.!


Такі «хвороби» комерсантів-терористів Г. Корбан «виліковував» просто і швидко відправленням їх на «екскурсію» в зону АТО. Та ці методи прокуратура визнала незаконними. Цікаво скільки часу буде потрібно владі, органам прокуратури та іншим владним органам, щоб відновити законність і справедливість у відношенні громадян України законним шляхом?



Я допоміг мешканцям будинку скласти заяви в поліцію та УСБУ про злочин, ми віднесли разом заяву до Бабушкінського райвідділу, зареєстрували його (мешканці сумнівалися, що в поліції заяву зареєструють, але в черговій частині все було зроблено швидко). Громадські організації «Форум порятунку Дніпропетровська» і «Дніпропетровська правозахисна група» беруть під контроль цю ситуацію і звертають увагу Дніпропетровської облдержадміністрації, Дніпропетровського міськвиконкому та міського голови Б. Філатова, Дніпропетровську обласну прокуратуру на незаконність дій посадових осіб ПрАТ «Конкорд-Фінанс» з порушення прав громадян-членів територіальної громади м Дніпропетровська - мешканців гуртожитку за адресою вул. Героїв Сталінграда, 1 . Ми вимагаємо вжити заходів відповідно до компетенції і повноваженнь для відновлення конституційних прав громадян на життя, здоров'я, які піддаються загрозі з боку злочинних дій власників «Конкорд-Фінанс». Єдиною виправданою обставиною для комерсантів може бути наявність купчої на 60 душ, що живуть в гуртожитку. 

Справа безсмертного Чичикова триває, 
а ось чи так вільні люди в Україні -  питання...!»




Немає коментарів:

Дописати коментар